Hvorfor kan man som BDSM-udøver have brug for psykoterapi?

15 September 2020 Astrid Pedersen

editorial

De fleste mennesker som tager del i BDSM (Bondage, Dominans, Sadisme og Masochisme) beretter om oplevelse som tillidsfremmende og lærerig. BDSM kan være utroligt befordrende når det handler om seksuel glæde og livsappetit hos den enkelte, og en øget intimitet med partneren som en positiv sidegevinst.

Der ud over er BDSM for mange mennesker forbundet med øget seksuel tilfredsstillelse. Desværre er BDSM tilbøjeligheden for mange udøvere forbundet med negative følelser så som skyld og skam. BDSM er stadig et stort tabu i vores kultur, og derfor vil mange mennesker, som nyder underkastelse, dominans eller smerte i seksuelt øjemed, føle sig splittede. Man kan hurtigt komme til at føle ubehag eller lede ved sin egen BDSM identitet og måske nægte at anerkende den.

Man kan føle frygt i forhold til det at ”komme ud af skabet” over for sin partner eller nære omgangskreds. Og så er der mange der frygter at de vil have svært ved at finde en partner med kompatible interesser. Der ud over kan der opstå eksistentielle kriser som følge af at dyrke BDSM – især for folk som ikke er 100% afklarede med egne grænser, eller med partnerens ditto.

Mange BDSM interesserede finder sig selv i et forhold som i virkeligheden er fysisk eller psykisk voldeligt og intet har med BDSM at gøre. Der kan opstå forskydninger i magt dynamikken som kan tære på forholdet, eller på den ene parts selv opfattelse. Og endelig vil man hurtigt komme til at opleve følelser af skyld og skam hvis man uforvarende er kommet til at overskride partnerens grænser, eller har såret vedkommendes følelser.

Hvor kan jeg få hjælp til problemstillinger i forhold til SM i Frederikshavn?

Psykolog Kirsten Ishøi har specialiseret sig i håndtering af BDSM relaterede problematikker. Du kan læse meget mere om BDSM og terapi på psykologkirstenishøi.dk

More articles