Tinglysning af skøde – dét skal du være opmærksom på
Har du købt en bolig, så er det nu, der skal tinglyses skøde, og det er vigtigt, at det sker på den rigtige måde. Når skødet er tinglyst i tinglysningsbogen, så er handlen nemlig officielt i hus, og sælgers eventuelle kreditorer kan ikke kræve udlæg i din ejendom.
For at et skøde skal være gældende, så er det essentielt, at det tinglyses korrekt – og desuden er det vigtigt, at du holder nedenstående 3 ting for øje.
Tinglysningsafgift
Når tinglysningen af dit skøde sker, så er det vigtigt, at det foregår korrekt, og at alle formuleringer og erklæringer i skødet overholder gældende regler. Sker der fejl, fx omkring registreringen af ejerandele, så vil det være nødvendigt at rette fejlen efterfølgende, og det vil være forbundet med en ekstraudgift.
Du kan undgå at betale for meget i tinglysningsafgift, hvis du får en advokat til at varetage arbejdet med dit skøde.
Hurtigst muligt
Der er ingen grund til at trække tinglysningen i langdrag, for det er først, når skødet er tinglyst, at det har såkaldt retsvirkning. Det er altså på dette tidspunkt at du som den nye ejer af en ejendom har sikkerhed overfor sælgers eventuelle kreditorer, og det er også først på dette tidspunkt, at banken kan tinglyse dine nye lån.
Altså er der al mulig grund til at få skødet tinglyst så hurtigt som muligt.
Frigivelse af købesummen
Når skødet er tinglyst, kan købesummen frigives til sælger, men det er vigtigt, at du er opmærksom på, om eventuelle retsanmærkninger i skødet vedr. sælgers gamle lån er slettet. Frigiver du købesummen inden, de er slettet, så risikerer du at hænge på sælgers gæld på trods af, at han/hun har fået sine penge.
Lyder det hele en smule omfattende og svært at forstå? Det gør det for de fleste, og derfor er det en god idé at lade en advokat stå for hele arbejdet. Én der er specialist på området, og har gjort det mange gange før.