Varmepumper – vælg den rette type
Gør noget godt for klimaet, samtidig med at du sparer penge på at holde boligen varm i den kolde vinter – det kan lade sig gøre med en varmepumpe. Der findes forskellige typer med hver deres fordele.
Isbjørnene sveder, polerne smelter og havene stiger. Hvad gør du selv ved det ? Det kan være vanskeligt at se, hvad man som boligejer og frobruger konkret kan gøre for at rykke ved noget rigtigt i klimakampen. Men ved at skifte fra for eksempel et oliefyr til en varmepumpe kan du gøre rigtig meget ved dit klimaaftryk.
Der findes forskellige slags varmepumper, som alle har deres særlige fordele og primære anvendelse. Fælles for dem er, at de bruge strøm, men ikke i et omfang så det kan sammenlignes med klimaaftryk fra for eksempel et oliefyr. Og hvis endda strømmen kommer fra vedvarende energi som sol og vind er det bare helt fjong.
De forskellige varmepumper
Der findes luft til luft varmepumper, luft til væske varmepumper og jordvarme. Luft til luft varmepumper er ret simple og forholdsvis billige at få monteret. Det er et lille apparat, der trækker varme ud af luften udendørs og blæser det ind i boligen med en varmeblæser. Den kan sættes op nærmest hvor som helst og kræver ikke, at der er radiatorer eller lignende i forvejen.
Til større boliger er luft til væske eller jordvarme mere velegnede end luft til luft. Begge disse typer af opvarmning kræver dog, at der enten er radiatorer med cirkulerende væske i i boligen eller at der er gulvvarme med væske i. Hvis der ikke er sådanne installationer i forvejen må det etableres først. men har du oliefyr har du sikkert radiatorer, der kan bruges til den nye varmekilde. Jordvarme kræver også, at der bliver gravet slanger med væske i ned i jorden under et større areal.