Koteletter i fad – et succesfuld aftensmåltid for hele familien
Lækkert og velsmagende! Sådan vil de fleste nok vælge at beskrive den klassiske, danske ret koteletter i fad. At denne ret så samtidig er utroligt nem at lave, og meget vanskelig at få til at mislykkes, gør den kun mere attraktiv.
Koteletter i fad – en traditionel dansk ret med bred appel
Koteletter i fad har en lang historie bag sig i det traditionelle danske køkken. Og som årene er gået, er den velsmagende ret ikke blevet mindre populær – snarere tværtimod! De møre og billige koteletter er stadig blandt danskernes favoritter, og børn såvel som voksne elsker stadig smagen af kødet, sovsen og garnituren. Populariteten skyldes dels, at retten er nem og hurtig at lave – selve tilberedningen kræver ikke flere timer over komfuret, og der er ingen tekniske fiksfakserier, som man kan gå galt i byen med – og dels, at koteletter i fad udgør et forholdsvis billigt måltid. Koteletter i fad er en rigtig familieret, som de fleste kan side!
Sådan laver du koteletter i fad
Grundingredienserne til koteletter i fad er, ud over nakkekoteletter, fløde, tomat puré, løg, peberfrugter, paprika og champignoner. Fremgangsmåden er helt enkel: Koteletterne brunes i olie, og hernæst svitses grøntsagerne inden bouillon, fløde og tomat puré tilsættes. Resten af tilberedningen foregår i ovnen, hvor retten passer sig selv i en lille halv times tid. Koteletter i fad kan serveres med tilbehør efter egen smag, for eksempel kartoffelmos eller rodfrugtmos, ris eller måske endda pasta. Som garniture kan du vælge ærter, haricots verts, smør dampede porrer eller en lækker råkost salat.
Variationer af koteletter i fad
Hen ad vejen har koteletterne fået selskab af mere eksotisk tilbehør i fadet, for eksempel spidskommen, chili, koriander, hvidløg og andre smagsvarianter, som tilføjer retten ekstra dimensioner, og tilpasser den vore internationaliserede ganer. Mange mennesker vælger at brune nogle bacon tern sammen med kødet for at tilføre den mere røgede eller salte smag. Og atter andre dropper flødesovsen, og hælder i stedet et par dåser flåede tomater ved koteletterne. Dette giver en mindre cremet og fed sovs. Koteletterne kan også gratineres med ost.
Hvis man vil prøve en meget utraditionel version af koteletter i fad, kan man prøve at lave dem enten på asiatisk manér, med de krydderier og ingredienser, der hører til – eller som en karryret, hvor paprika er erstattet af karrypulver, og champignoner samt tomat puré udelades. Fløde kan evt. erstattes med kokosmælk. Se flere opskrifter på https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/9607/koteletter-i-fad-03