Få bugt med flisepest – vælg professionel fliserens

24 October 2019 Astrid Pedersen

editorial

Er dine fliser på terrassen eller i indkørslen brudt ud i morsomme, blomster lignende mønstre i en spraglet grøn, hvid, og gul farvepragt? Så skyldes det hverken fugleklatter eller spild produkter fra de omgivende træer, men en særlig form for lav, som kaldes flisepest.

Lav er en betegnelse for en kombination af mikro organismerne svamp og grøn eller blågrøn alger, som særligt vokser på sten og klipper – og altså også på fliser og tegl. Underarten flisepest tæller op imod 900 forskellige varianter, hvoraf de fleste lever fint på danske terrasser og andre steder, hvor der ligger fliser tagsten og trædesten.

Hvis du hører til det store flertal, som ikke finder flisepest specielt dekorativt, kan du med fordel få fat på en professionel fliserenser, som kan fjerne de mange genstridige pletter. Dine fliser vil blive flotte og ensartede i farven igen, hvilket alt andet lige gør såvel terrasse som havegang og indkørsel noget kønnere at beskue. Og med den rette behandling vil du faktisk kunne forebygge fremtidige angreb af alger og flisepest.

Kan jeg ikke selv rense mine fliser?

Det er ikke tilrådeligt at du på egen hånd selv giver dig i kast med at fjerne flisepest. Mange boligejere begår den fejl at forsøge at fjerne flisepest ved hjælp af en højtryksspuler. Men de færreste fliser har godt af denne behandling – foruden flisepest og alger risikerer du nemlig at spule den beskyttende overflade af dine fliser, hvorved disse bliver mere porøse og dermed sårbare over for såvel vind og vejr som over for nye angreb af flisepest.

Derfor bør du overlade opgaven til de professionelle, som foruden en grundig rensning også tilbyder efterfølgende imprægnering af dine fliser, så de bliver stærke og modstandsdytige på ny. Du kan for eksempel kontakte de dygtige fagfolk hos Algebekæmperen – læs mere om fliserens i Hjørring på algebekaemperen.dk

More articles