Kage til kaffen?

17 May 2020 Heidi Kirkebække
image

editorial

– Ja da. Men hvilken? 

Til et veldækket kaffebord hører en lækker kage. Det kan de fleste blive enige om. Men hvad skal det være for én? De fleste af os har vel prøvet at trykke næsen flad mod bagerens vindue og drømme om en smagsprøve af det hele. De flotte, sirligt pyntede flødeskumskager, de saftige, smagfulde skærekager og de sprøde stykker af velkendt wienerbrød. Hos din konditor i Hirtshals byder de på alt det og meget andet.

Hej med dig, jeg hedder Kaj
Du kan for eksempel finde den klassiske Kajkage – den søde, grønne frø, som charmerer de fleste med sit frække udtryk. Kajkagen er en konditorkage med lyserødt flødefyld og grønt marcipanovertræk. Den lille frø har sin oprindelse tilbage i 1950’erne, og da dukkeparret Kaj og Andrea havde deres storhedstid i fjernsynet i slutningen af ’70-erne fik den lille konditorfrø navnet Kajkage.

Dagmartærte – også kendt som smørkage
Hvis du ikke er til flødefyldte frøer, er du måske mere til et stykke saftig Dagmartærte. Den er lavet af wienerdej og fyldt med remonce og creme og pyntet med brun og hvid glasur på toppen.

Visse steder – særligt øst for Storebælt – er Dagmartærten bedre kendt som Smørkage.

Eller hvad med en citronmåne?
Den halvmåneformede skærekage med gul glasur og smag af citron har fået noget nær kultstatus de senere år. Det er en af de mest solgte kager i Danmark, og den fabriksproducerede udgave kan købes i ethvert supermarked. Men den fås altså også i en lækker, saftig og forfinet udgave i bagerens butik.

Der er med andre ord noget for ethvert smagsløg, når der skal vælges kage til kaffen. Mazarintærte, Drømmekage, Træstamme eller Jordbærtærte med flødecreme? Walesstang, Medalje eller Brunsviger? Måske er du nødt til at prøve mere end én… Der er dem med flødeskum, dem med sirlig pynt, dem med frugt og bær. Og så er der alle de andre lækre kager.

More articles