Skift til en miljøvenlig varmepumpe

08 October 2021 Lotte Hindsberg

editorial

I dag hvor lang de fleste er optaget af miljøvenlige løsninger overvejer flere og flere også at udskifte deres gamle olie eller gasfyr med en varmepumpe. Som ved siden af at være mere miljøvenlig også betyder en besparelse på ens varmeregning. Ren win win.

Som udgangspunkt vil en varmepumpe være betalt efter en 5-6 år og med en levetid på en 15-20 år, er det en god investering. Årsagen skyldes at en varmepumpe producerer mindst 3 kWt for hver kWt de forbruger, frem for et oliefyr, som producerer og forbruger 1:1 kWt. Du kan læse mere om varmepumper på amalo.dk.

Hvilke varmepumpe skal du vælge?

Hvilken varmepumpe du skal vælge afhænger af din bolig og til en hvis grad din have. Har du et sommerhus eller en kolonihave, kan du som regel nøjes med en luft til luft varmepumpe. Den koster i omegnen af 10.000 kr. og kan sagtens varme et sommerhus op og dermed forlænge sæsonen med et par måneder.

Er det en helårsbolig du skal have en varmekilde til, skal du have enten en varmepumpe der udnytter jordens varme eller luftens. Den første er klart den dyreste og mest effektive, men den kræver at du er villig til at hele din have bliver gravet op, for der skal lægges rør ned. Det kræver også, at din have er af en hvis størrelse. Et alternativ til jordvarme er vand til luft. Varmepumpen er lidt mindre effektiv, men er også billigere.

Hvilken varmepumpe du skal vælge, skal du have en autoriseret installatør til at vurderer. Du må ikke selv installere den. Størrelsen og prisen vil afhænge af hvor stort dit hus er. Det bestemmer nemlig hvilken størrelse din varmepumpe skal have. Når du skifter din varmekilde ud, skal du også huske at ansøge hos kommunen og give BRF besked om skift af varmekilde.

More articles